27.4.14

Té de ortiga, escaramujos y canela

rosal silvestre

El rosal silvestre o Rosa canina (que no es lo mismo que la rosa mosqueta o Rosa eglanteria, procedente de los Andes) es la forma primitiva de todas las rosas cultivadas, y su fruto, el escaramujo, destaca por ser uno de los mejores antioxidantes naturales y ser rico en vitamina C (contiene 10 veces más que el limón). Es muy importante destacar que, si bien el escaramujo es comestible y se emplea en repostería, sus semillas son tóxicas, por lo que debe controlarse su ingesta si se consumen los frutos enteros.
Para el té de escaramujos, si nos hacemos con frutos enteros, la cantidad sería de 2 o 3 frutos enteros, vertiendo sobre ellos agua caliente -no mucho, porque el calor destruye la vitamina C- y dejando infusionar durante al menos 15 minutos, tapado. Si conseguimos escaramujo sin semillas, añadimos un puñado (4-5 cucharaditas de escaramujo seco) por 1 L de agua embotellada. En este caso, podemos romper los escaramujos con un mazo o mortero, añadir el agua, y dejar destilar durante la noche. Colar con colador de tela (porque el escaramujo tiene "pelitos"), y calentar un poco la infusión. Añadir miel o mielato (el mielato de encina y yo).
http://potiholic.blogspot.com/2012/07/el-escaramujo-y-yo.html
http://flor-decanela.blogspot.com.es/2011/02/un-arma-secreta-escaramujo.html
A partir de los escaramujos, se puede elaborar oleato, vino, licor, sirope o una fantástica mermelada. Debido a la presencia de taninos, el escaramujo resulta astringente, y por lo tanto, es un remedio tradicional contra la diarrea. Si queremos beneficiarnos de los efectos de los taninos, la decocción de los frutos en infusión no debe superar los dos minutos. Además de vitamina C, contiene muchas vitaminas del tipo B, vitamina K, vitamina E, calcio, magnesio, hierro y zinc. El hierro es un oligoelemento que se absorbe mejor en combinación con otros minerales (calcio, cobre) y con vitaminas (vitamina C y vitamina B12) (la vitamina C optimiza la absorción del hierro en el organismo, por lo que tomar alimentos que contengan hierro de fuentes vegetales junto a alimentos ricos en vitamina C es la mejor opción nutricional) (la vitamina B12 junto al hierro interviene en la formación de nuevas unidades de glóbulos rojos).

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Nettle + Rose Hips + Cinnamon Herbal Tea Infusion (Iron + Vitamin C Tea)

Encontré una fórmula magistral (#herbalwisdom #cauldronlore #plantsandherbcraft #kitchenwitch) que garantiza el aporte de Hierro, y optimiza la absorción de este mineral.


Herbal tea infusions are awesome.  They’re nourishing, hydrating (they count towards your daily water intake) and they’re loaded with readily available vitamins and minerals.

I started making this iron-rich herbal tea infusion during my 3rd trimester when I was pregnant with Tiny Love.  I was close to being anemic at that point and I wanted to boost my iron intake with herbs and food (instead of taking a iron supplement).  Luckily, this did the job.

The stars of this infusion:

Nettle + Rose Hips + Cinnamon

Nettle: (Urtica dioica) Medicinal herb. Highly usable vitamin K, high in minerals iron, calcium, magnesium, selenium, potassium and zinc.  Amazing herb, promotes kidney function, excellent for pregnancy (should be in a pregnant woman’s daily diet), helps prevent anemia and boosts milk supply in breastfeeding moms.

Rose Hips: (Rosa canina) Medicinal plant. Very high in vitamin C.  Also contains vitamin A, B vitamins, vitamin E, calcium, iron, manganese, selenium and zinc.  They have a wonderful sweet taste.

Cinnamon: (Cinnamomum verum) This spice has medicinal properties, and is known for it's warming effect and aids in digestion.  It adds a wonderful sweet and spicy flavor to teas.


Iron is best absorbed when combined with vitamin C, so the addition of rose hips is perfect for this tea.

Equipment: Medium-Size Saucepan w/ Lid (or steeping teapot), Medium-Size Mixing Bowl, Airtight Glass Jar/Container w/ Lid, Fine Mesh Strainer

·      2 parts nettle
·      2 parts rose hips
·      1 part cinnamon chips
·      4 cups filtered water
·      Ice (optional)
·      Raw honey or fresh fruit juice (optional)

1.    Combine all dried herbs in a medium-size mixing bowl, store herb mixture in airtight glass container.


2.   Boil water in medium-size saucepan or in a steeping teapot.  Remove from heat once boiling.

3.   Add 4 tablespoons of herb mixture to water (1 tablespoon per 1 cup of water). COVER, this ensures that you receive all of the nutritional benefits from the herbs.

4.   Steep 30 minutes to 4 hours for maximum benefit.  The longer you steep, the stronger the flavor will be.  If you don’t care for a stronger flavor, reduce the steeping time to 30 minutes.

5.    Strain tea.

6.   Sweeten with small amount of honey or fresh fruit juice if desired.  If you want to retain some of the beneficial properties of raw honey or fresh juice, add after tea has cooled some.

7.   Store extra tea in the refrigerator up to a week.

Enjoy iced or hot.

Dosage: Drink 1 to 4 cups daily.

Storage: Store herbs in an airtight glass jar with lid for up to a year.

Where to Buy Bulk Herbs & Spices: I buy all of my dried spices and herbs in bulk from Mountain Rose Herbs.

En España, una tienda que recomiendan donde se pueden comprar todo tipo de hierbas y especias a buen precio es La Casa de las Especias (Sevilla). Y concretamente en Catalunya, Herbes del Molí ~ Artemis comercializa bolsas de frutos escaramujo ecológicos.

25.4.14

El Refugio del Burrito

¿A dónde van las palabras? A veces me lo pregunto... ¿Se preguntará el burrito adónde va su rebuzno? ¿Se queda anclado en el valle, como un barquito sin rumbo? ¿Vuela surcando paisajes para dar la vuelta al mundo? ¡Quién sabe, buen borriquito, hasta dónde tus rebuznos llegan cuando les das vida y se marchan como humo de chimenea encendida! Adónde irá tanto verbo y tanto adjetivo junto, tanto sonido engendrado en los adentros de un burro que llama, que vive y siente, aunque se crean algunos que no es más que un mal ruido su fabuloso rebuzno... ¿A dónde irán las palabras que cada día produzco, para dar más dignidad a estos hermosos peludos? ¿Tendrá, me pregunto a veces, mi palabra efecto alguno? Aunque no lo tenga, amigo, seguiré, como acostumbro, cantando sin presunciones a mis amigos los burros... FELIZ FIN DE SEMANA - Rafael Benjumea, El Refugio del Burrito.

el dinero que se recauda con la venta del libro se destina integramente al refugio


Fruto de su contacto matutino con la naturaleza y con los burritos y mulos que viven en el refugio, surgen las pinceladas, impresiones, pensamientos, reflexiones o rebuznos, que son pura prosa lírica, y que el autor recoge a modo de bitácora en el Facebook del Refugio del Burrito. En noviembre del año 2012, Rafael Benjumea presentó su libro "Rebuznos mañaneros" de la mano del ilustrador de la obra, Pachi Idígoras, que también ilustró una edición de "Platero y yo", y de la editora, Inmaculada Benítez, y que conocieron a Rafael Benjumea en el Refugio del Burrito, su lugar de trabajo como responsable.

P.S. cuando en Roma se inició la costumbre de castigar a los niños en la escuela poniéndoles unas orejas de burro, no era porque fueran tontos, como se malinterpretaría posteriormente, dando lugar al tópico de que este sensible, inteligente y hermoso animal que es el burro es un ser duro, terco y zafio, que sólo entiende y aprende a palos. Nada más lejos de la realidad. De hecho, el burro puntúa más alto que el caballo en el test de inteligencia. Y cuando los romanos ponían a los niños las orejas de burro, no era para mofarse, sino para transmitir su inteligencia.

24.4.14

Apothecary


In days long past, the kitchen witch was the herbalist of the town. Truth be told, there is a magic about plant medicines. Jars of herbs and boxes of teas fill the cabinets and shelves, little brown bottles sit in neat rows or cluttered bunches on the counter, and fresh roots await their fate in the fridge. Perhaps they will be boiled for tea, or grated and chopped into healing stews. A kitchen apothecary is a magical and powerful place.

- Source: 

The Elemental People, the Gnomes and the Faeries

Cauldron Lore

At its very essence the cauldron is made of metallic earth, heated by fire, cooled by air and tempered by water. It is a vessel of the elements.

“Every hollow holds a hallow.”

Cauldron Lore


More than just a symbol of the goddess, the cauldron and its contents have specificallyrepresented abundance, poetic inspiration (i.e. knowledge, wisdom and eloquence), physical restoration, regeneration, alchemical transformation, spiritual or psychic awakening or vision and the ability to discern truth.


21.4.14

Indestructible Life

#ostara #maidenspringgodess

Burrito

Ooohh.. ¿se puede ser más bonito? Color, otro burrito adoptado de la Asociación Defensa Équidos de la que somos teamers. Es un burrito preciooooso, y su nuevo hogar es un lugar idílico que yo también quiero visitar jeje!



16.4.14

15.4.14

Easter Bunny Shaped Rolls

Ingredientes:

2 1/2 - 3 tazas de harina
2 cucharadas soperas de azúcar
1 sobre levadura
1 cucharadita de sal
1 taza de crema agria (de leche fermentada)
1/4 taza de agua
2 cucharadas de mantequilla
1 huevo


¡El truco está en darle forma a las orejas! Usa las tijeras de cocina.




How adorable are these Easter Bunny Shaped Rolls? The secret to shaping the ears is Kitchen Shears! Use your favorite roll recipes to bake these bunnies or try the one below. Your family will love to see these cute bunnies on the Easter dinner table this year.
Please note that you will probably want to practice the ear shaping technique ahead of time because the photo above is from a professional chef. Your results may vary. Also please note that the recipe below is NOT the recipe used in the picture you see above.** Edited April 2014: The original recipe has finally been located (thank you, Pat!) and is linked at the bottom of the blog post. The original recipe uses a pastry dough instead of a bread dough.

Ingredients:
2-1/2 to 3 cups all-purpose flour
2 tablespoons sugar
1 package (1/4 ounce) active dry yeast
1 teaspoon salt
1 cup (8 ounces) sour cream
1/4 cup water
2 tablespoons butter
1 egg

Directions:
1. Put the butter, the sour cream and water in a small saucepan and heat, but do not cook. Cool to tepid then add the remaining ingredients. Put in a kneader (or use your kneader attachment on your mixer if you have one). If thick add more water.
2. Let it rise double and cut into 16 equal parts.
3. Baking tray lined with baking paper or a silicone baking mat and cut the ears with kitchen shears. When the dough is STILL SOFT, Make sure you smooth the edges around, so you do not end up with gremlin shaped horns.
4. The eyes can then be put in, use pepper grains or similar.
5. Bake at 375º for about 10 minutes or until golden brown.


Hare pounding mochi on the moon. Happy Ostara! x

Ostara

 Easter is celebration of the parousia, the manifestation of Indestructible Life.

Wild horse or mustang. Windfire warrior. The Spirit of a Horse.

12.4.14

Tricksters

Drawing on myth, folklore, fairy tales, and the everyday enchantments of the natural world, Sister Fox (a most beguiling little Trickster) presents poems dedicated to the daily vocation of writing: the rigours and the pleasures, the sweat and the magic, the practical craft and the numinous art. Storytellers, poets, and Tricksters alike are liars whose lies speak truths.


I'm a writer, artist, and book editor interested in myth, folklore, fairy tales, and the ways they are used in contemporary arts. Like many American children, I was raised on the myths and fairy tales of Europe -- on stories of wolves lurking in the woods, boys who pull swords out of stones, girls who travel on the backs of bears or swans or the fierce North Wind. I never out-grew these "children's" tales; rather, I seemed to grow into them, discovering their hidden depths as I grew older -- for just as nightly dreams reflect the realities of our waking life, the symbols to be found in folklore and myth (the collective dreams of entire cultures) provide useful metaphors for the journeys, struggles and transformations we experience throughout our lives. - Terri Windling.

Bulbos de otoño, flores de primavera - Bulbos, Rizomas y Tubérculos




Plantas bulbosas - Azucenas, Tulipanes, Gladiolos, Dalias, etc. Se trata de plantas muy duraderas, muchas de ellas perennes, cuyas flores vuelven a aparecer un año tras otro, alegrando nuestra casa o jardín. Su belleza radica en la vivacidad y atractivo de sus flores. 



Tubérculos - remolacha, rábano, yuca, patata, boniato, apio, nabo, apionabo, hinojo o anís dulce, cebolla, zanahoria, etc. Son llamadas raíces carnosas, raíces reservantes o raíces de almacenamiento (raíces suculentas si la proporción de agua es muy alta). En general, se reconocen por su aspecto engrosado.

Rizomas - jenjibre, cúrcuma, bambú, etc. Es un tallo subterráneo con varias yemas que crece de forma horizontal emitiendo raíces y brotes herbáceos de sus nudos.

cúrcuma

jenjibre